Arbeiderpartiet og Høyre i Eigersund skiller lag

Foto: NRK

I snart 8 år har Arbeiderpartiet og Høyre sammen styrt Eigersund kommune. Det meste av beslutninger som tas i kommunestyret, er avtalt på forhånd noe som mange med meg mener er et demokratisk problem.

Når ting er avgjort før avgjørelser tas, mener jeg at kommunestyremøtene ofte bare blir et spill for galleriet. Viktige debatter blir tomme ord, og nesten halvparten av kommunens innbyggere som stemte ved kommunevalget, blir ikke hørt. Jeg mener dette skader demokratiet i Eigersund kommune. Gode eksempler på dette er at samtlige budsjetter disse 7 årene har i realiteten vært ferdig behandlet og vedtatt lenge før de havnet i kommunestyret. Mer eller mindre viktige debatter og meningsutvekslinger blir meningsløse og ofte ubetydelige av samme grunn.

Vi har altså hatt en noe uvanlig politisk situasjon med samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet i over 7 år. To partier, som historisk sett og på riksplan tilhører ulike sider i politikken med ulike ideologier, har funnet hverandre. Disse partiene har 16 av de 31 representantene i kommunestyret. Dermed er det, som tidligere nevnt, Høyre og Arbeiderpartiet som styrer kommunen vår i dag. Slikt samarbeid på tvers av politiske grenser, finnes også i andre kommuner. Ved kommunevalg stemmes det gjerne mer på personer folk har tillit til enn på partier som av og til kommer noe i bakgrunnen i lokalvalg.

Samtidig har disse to partiene i Eigersund mistet mye av særpreget et politisk parti etter min mening bør ha. Når jeg skal stemme ved valg, må jeg kunne regne med at det mitt parti står for, både ideologi og profil, skal gjenspeile den politikken de går til valg på og ikke minst står for etter valget. Dette ser vi svært lite til i kommunen vår. At det ikke har betydd noe som helst om du stemte på Arbeiderpartiet eller Høyre ved et kommunevalg, blir etter min mening svært uheldig. Stemmer jeg på Høyre, forventer jeg høyrepolitikk. Er Arbeiderpartiet derimot mitt valg, må dette partiets politikk komme tydelig frem.

Noen ganger kan en skilsmisse være det beste i politikken, og jeg mener det hadde vært sunt dersom Arbeiderpartiet og Høyre skiller lag etter kommunevalget. Da vet man tydeligere hva man stemmer på ved kommunevalget til høsten. For selv om de i partiprogrammene sine kan virke ulike på noen områder, betyr dette ingenting når de for det aller meste gjennomfører samme politikk i alt de gjør i kommunen vår.

Jeg ønsker meg tydeligere politiske partier som også i større grad avspeiler det partiene står for på et nasjonalt plan. Hvis ikke, kunne man jo egentlig bare stilt med uavhengige politiske lister. Stemmer man Høyre, skal dette ikke automatisk også være en stemme til Arbeiderpartiet og visa versa. Slik har det dessverre vært i Eigersund kommune ved forrige valg.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s