«SI NEI TIL DETTE SVINERIET»

Foto fra Lars Monsen facebookside

Overskriften er ordene Lars Monsen bruker om vindturbiner i facebookinnlegget sitt. Her kan du lese hva han skriver (og mange av oss tenker) om vindturbiner som ødelegger naturen i større og større deler av landet vårt:

«Etter hva jeg forstår er det 1. oktober som er datoen for at alle høringer i forbindelse med foreslåtte utbygginger av vindkraft skal være gjennomført. Etter den datoen skal norske myndigheter bestemme seg for kursen videre.

Det bør være et enkelt valg, kjære politikere: gi hele utbyggingen ET SOLEKLART NEI! Ja, jeg skriver med store bokstaver. Et sted må grensen gå! Vi har allerede gjort de fleste store, ville vassdragene våre om til badekar som fylles opp og ned etter behov. Villmark? Nei, det er det ikke lenger. Brukt og utnyttet natur? Ja.

Tamme elver med elendig fiske og en 90 % dårligere naturopplevelse som følge av utbyggingen har vi lært oss å leve med. Det betyr ikke at det ikke gjør vondt. Det gjør vondt hver gang jeg går forbi en demning eller kikker ned i et nesten tørt elveleie, eller teller stubber i vannkanten på store reservoarer.

Og nå lurer dere på om vi ikke skal voldta store deler av norsk natur med skoger av vindmøller?! Det visuelle her er et utrolig viktig moment for opplevelsen av norsk natur. Vindmøller er faktisk enda verre enn demninger, nettopp fordi de er så synlige. Ikke bare skal vi finne oss i å se og høre disse monster-store mastene til enhver tid mens vi er på tur — det er jo det som blir hverdagen til folk som bor der — men vi må også se tusentalls døde fugler på bakken under vindmøllene. De er drapsmaskiner mot fuglene våre.

Og hva skal vi si til turistene som kommer til Norge? Det blir enkelt for dem å velge et annet land neste gang, et land som faktisk har mye mer «villmark» enn Norge. Se for dere fjorårets Minutt for minutt-sendinger på NRK TV med disse skogene av vindmølle-parker i bakgrunnen, hvilken opplevelse ville det vært? God Norges-reklame? Absolutt ikke. Vi ville valgt bort disse områdene, det ville vært flaut å ha dem i bakgrunnen.

Ærlig talt — nok er nok — ta i bruk en svært god fjellvettregel: det er ingen skam å snu. SI NEI TIL DETTE SVINERIET SOM VINDMØLLENE VIL VÆRE!

Lars Monsen»

Det er utrolig godt skrevet av Lars Monsen. Samtidig er det svært viktig at kjente profiler i Norge står frem på denne måten og forteller hva de mener. Selv om det ikke burde være slik, hører politikerne mer på hva kjente personer sier enn på oss «vanlige» folk.

Det viktigste er uansett at det settes fokus på vindkraftutbygging som er en av de største truslene mot natur- og artsmangfoldet i Norge. Trusselen mot natur- og artsmangfoldet i verden forøvrig, er ifølge forskere i FNs klimapanel like stor mot verden som klimaendringer.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s