DIM på DUNK?

Spinnerigaten i dag

DIM er et dyktig interkommunalt selskap som står for innsamlingen av søppel til Eigersunds befolkning. Hver uke blir tonnevis av søppel hentet hos husstander og bedrifter rundt om i distriktet. I tillegg har DIM miljøstasjoner for avlevering av annen søppel på Tengs med svært god service der vi møter hjelpsomme og hyggelig arbeidere som ikke er redd for å ta i et tak for å hjelpe sine kunder.

Også innsamling av søppel fungerer bra. Søppel blir satt ut – søppel forsvinner. Men så er det måten søppelen blir satt ut på før avhenting som jeg synes er uheldig.

DIM er et av få renovasjonsselskaper som praktiserer søppelinnsamling med poser og sekker av ulike slag langs gater og veier. Kjører man rundt i kommunen på forskjellige ukedager, står disse «landemerkene» over alt.

Søppeldunker er den mest vanlige måten å håndtere søppelen på i de aller fleste kommunene rundt om vårt fylke og ellers i landet. Dette synes jeg også må på plass i Eigersund av ulike årsaker:

  • Den viktigste begrunnelsen for dette ønsket er at det for mange eldre, folk med nedsatt funksjonsevne eller andre kan være tungt og vanskelig å sette ut fulle sekker til veien før avhenting. Dunker med hjul vil lette dette betraktelig.
  • Av hygieniske årsaker bør dunker på plass. Spesielt matavfall, men også restavfall, som flere steder står timevis langs veier og gater før henting i all slags vær og temperaturer, kan være et problem når spesielt katter og fugler lager hull i disse på leting etter noe å spise. Dette skjer selv om de fleste er flinke til å vente til hentedagen før de setter ut søppelen (etter oppfordring fra DIM)
  •  I en travel hverdag med hektiske morgener for mange, hadde det vært en befrielse å kunne sett frem søppelen kvelden før. Dette kan (bør) vi ikke gjøre i dag.
  • For renovasjonsarbeiderne ville det muligens innebære en arbeidshverdag med mindre tunge løft og påfølgende mindre slitasje og risiko på løfteskader i jobben.

Når tema om søppeldunker har vært oppe tidligere, har DIM forklart at dette er vanskelig siden vi har mange trange gater i Egersund by og at søppelbilene som brukes er for store til å kjøre her. Og det er jo en forståelig årsak. Derfor er det viktig at det blir tatt høyde for dette når bilparken til DIM nødvendigvis må skiftes ut etter hvert. De nye bilene må ha en slik størrelse at de kan kjøre der folk bor. Ser vi i andre byer, har mange av disse minst like smale gater som Egersund samtidig som de bruker søppeldunker på hjul.

Området der DIM skal hente søppel, er stort. Kanskje det kunne være en ide å kjøpe inn en mindre søppelbil som kan håndtere søppeldunker.  Den kan så hente søppelen i de smaleste gatene i sentrum mens den resterende bilparken brukes i resten av distriktet. Dette trenger ikke nødvendigvis føre til økte avgifter for kundene da DIM har en solid og god økonomi som tåler en investering en ny søppelbil måtte koste.

Nå kan det jo være at noen synes det er et ekstraarbeid å måtte spyle søppeldunkene av og til, og at de av den grunn ønsker å beholde dagens ordning. Det kan nok også være en utfordring med vind som kan velte dunkene, og at det enkelte stede kan være trangt om plassen når dunkene skal settes ut til avhenting. Dunkene er dessuten ikke et vakkert syn. Dette kan en jo være enig i, men jeg tror fordelene likevel ville blitt flere enn ulempene med en ny ordning.

Etter min mening hadde det vært positivt dersom kommunen får på plass en enda bedre renovasjon i Eigersund ved å få søppeldunker på hjul rundt om i distriktet vårt. Det hadde vært bra om DIM igjen tar tak i saken og på nytt vurderer på om man ikke kan gå fra en tungvint og gammeldags søppelordning til en bedre ordning med søppeldunker.

Arild S. Meland

Én kommentar Legg til din

  1. Nina vinje h sier:

    Helt enig har ønsket meg dunker side jeg flyttet hit for 10 år siden

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s