Mindretallet skal ikke få lov å ødelegge for flertallet

denneI det siste har det vært mange negative innslag i media om neste års russ sin utagerende festing og voldsbruk i utlandet nå i sommer. Dette har ført til diskusjoner om en bør avskaffe og vrake hele russefeiringen i Norge pga disse episodene som har funnet sted. Dette mener jeg blir feil. Her er det noen få som ødelegger for de mange.

Dersom vi ser på hvordan Dalanerussen oppførte seg under feiringen tidligere i år, tilsier det overhode ikke at vi trenger å vrake russefeiringen. Med flere hundre russ ved Dalane videregående skole, oppførte de aller fleste seg eksemplariske og hadde det kjekt under feiringen. Dette gjelder også for de aller fleste andre russ rundt om i landet. En generell vraking av russefeiringen blir derfor helt feil i forhold til hvordan flertallet oppfører seg når de feirer at de er ferdige med videregående skole.

Lederen for Kongeparken på Ålgård ble spurt om det ikke var problematisk med 14.000 russ innenfor området ved det årvisse russetreffet. Svaret var at han mye heller ville ha ansvar for 14.000 ungdommer enn 1.000 40-åringer. Det sier ganske mye om de unge i dag.

Troen på dagens ungdom i Eigersund og ellers i Norge, er stor. Jeg synes at de på de fleste områdene er «bedre» enn det mange av oss var i vår ungdom. Vårt ansvar som voksne i dag bør være å prøve å forstå de unge, ha tillit til dem og samtidig legge til rette for at de skal ha det trygt og godt.

Men vi må også stille krav og ha forventninger til ungdommen. Krav om at de oppførere seg skikkelig sammen med og mot andre mens de bor hjemme hos oss selv om de har fyllt 18 år og er myndige. Vi må også ha forventninger til dem når de flytter ut at de skal oppføre seg på en fin måte. Ungdommene og unge voksne hører mer på foreldrene sine enn vi tror, og vi kan være med på å påvirke dem på en positiv måte.

Episodene vi har sett i media om hvordan neste års russ oppfører seg i utlandet, er helt uakseptable. Her er det noen som totalt har misforstått hva russefeiringen egentlig er og må utestenges fra feiringen.

Jeg mener samtidig at de som oppfører seg slik, ikke skal få ødelegge for de aller fleste andre russ som gleder seg til russefeiringen og som sannsynligvis vil oppføre seg bedre enn det mange av oss gjorde da vi var russ.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s