Kutt i stedet for skatt

I Dalane Tidende i dag kan vi lese at Høyre og Arbeiderpartiet, som har flertall i kommunestyret, ikke vil øke eiendomsskatten slik rådmannen har foreslått. De ønsker å holde det de lovet i fjor høst. Hva kan så konsekvensene av dette standpunktet bli?
Ingen vil i utgangspunktet ha økte skatter og avgifter. Heller ikke kutt i kommunale tjenester ønskes av kommunens innbyggere. Hvordan skal en da kunne tjene inn eller kutte utgifter tilsvarende det som er nødvendig for kommunens økonomi de neste par årene?
«Det får vi komme tilbake til» er ofte et standardsvar fra politikere når de ikke ser gode løsninger, så også i denne saken.
Det som er svært urovekkende, er at det virker som om det nok en gang er innen «Kultur og oppvekst» og «Helse og omsorg» det sannsynligvis må kuttes mest. Dette er de største utgiftspostene på kommunebudsjettet, og da er det «enklest» å bruke sparekniven her.
Så er spørsmålet hva en skal velge; dårligere kommunale tjenester eller økte skatter og avgifter. Politikerne som har ansvaret for budsjettet vil ofte ha vanskeligheter med å innrømme at tjenestene i kommunen vil bli dårligere når det må kuttes. Tjenestene skal bare bli billigere, men fortsatt være like gode.
Folk flest vet selvfølgelig at dette ikke stemmer. Velger du billigere løsninger og kutter i eksisterende tilbud og stillinger, vil selvfølgelig resultatet bli dårligere tjenester. De som allerede jobber i tidspressede og krevende stillinger innen helse, omsorg og oppvekst, må gjøre enda mer og løpe enda fortere.
Det er viktig å holde det en lover. Det lærer vi fra vi er små. Men dersom det en har lovet viser seg å gå utover kommunens innbyggere, må det kunne være mulig å bryte løftene til fellesskapets beste.
Å øke skatter og avgifter vil nødvendigvis og beklageligvis gå ut over økonomien til mange i kommunen, og flere vil få det strammere i husholdningen. Men det vil også dårligere økonomiske rammer for skoler, barnehager, sykehjem og andre kommunale tjenester gjøre. Barnefamilier behøver gode skoler, SFO og barnehager for barna sine. Eldre og minstepensjonister må få gode tjenester fra kommunen som f.eks hjemmehjelp og plass på hjem når det er nødvendig.
Å være politiker i slike tøffe økonomiske tider, må være svært vanskelig. Hva skal en velge? Avgifts- og skatteøkning eller kutt i kommunale tjenester? Uansett kommer det til å gå utover noen.
Løsningen er kanskje å øke eiendomsskatten og andre avgifter noe, samtidig som en forsøker å kutte der det skader minst. Uansett må Eigersund kommune komme på riktig økonomisk kurs for å trygge fortsatt velstand fremover.
Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s