For tidlig jul i Egersund?

2016-11-18-22-14-47

Allerede før vi bikket november, var julebrusen og julemarsipanen på plass i butikkhyllene. Så i midten av november åpnet julegatene med pyntede juletrær og julelys på hvert et hjørne i Egersund. Julebyen på Torvet var under full utbyggingen, og julenissen krøp opp pipa hos Berentsen. Blir det litt for mye «jul-ing» litt for tidlig i okka by ?

Julehøytiden er en tid de fleste gleder seg til. Gaver, god mat og hygge med familien står i sentrum. Kan denne gleden over julen forsvinne litt opp i alt jaget før julen setter inn for alvor?

Egersund har blitt julebyen med stor J her i landet. Med 50.000  besøkende nå i desember, bekreftet Egersund sin stilling som Norges beste by å besøke i julemåneden dersom en ønsker den gode førjulsstemningen byen gir. Julebyen er et av høydepunktene i førjulstiden i Egersund, og det er fint at den ligger i begynnelsen av desember slik at de som arrangerer og står i bodene får tid til det de skal gjøre etter at Julebyen stenger og før julen ringes inn.

Hva så med julegatene som åpnet i november dette året? Julen er den tiden av året butikkene i sentrum har den desidert største omsetningen, og mange lever på julehandelen store deler av året. Da er det ikke rart at de ønsker å fokusere på et pyntet sentrum såpass tidlig for å lokke kundene til gatene i byen. Og så er det jo koselig også med pyntede juletrær og julelys på hvert et hjørne.

Så var det denne julebrusen og julemarsipanen i butikkene i november. Er DET nødvendig da? Norge er et demokratisk land. Her kan vi gjøre det vi ønsker og har lyst til, selvsagt innenfor endel begrensinger. Så da må det være den enkeltes valg hva de selv ønsker å ta med seg i handlekurven. Samtidig må man prøve å ikke irritere seg over småting i en ellers urolig verden.

Førjulstiden er igrunnen en herlig tid. Julekonsert, juleby, Lossi, julegater, julebakst, juletys, julepølse, Santa Lusia, julebrus, advent, julekalender, nisser og engler som daler ned i sjul er som musikk i ørene på de som elsker julen.

Samtidig må vi tenke på og hjelpe de som ikke har det bra i disse juletider. Ikke alle gleder seg til jul av ulike årsaker. Julen er en kostbar høytid med innkjøp av gaver, mat o.l som går ut over husholdningsbudsjettet til de aller fleste. I Norge i dag er det dessverre mange fattige. For disse kan julen være en tid man føler at en ikke strekker til.

Så er det å håpe på at skuldrene senker seg før julen ringes inn og at alle får en fredelig høytid. Snart er det et helt år til neste gang  🙂

Kommentar: Arild S. Meland

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s