Flere uten arbeid i Eigersund

Skjermbilde 2016-03-21 07.17.44
Tall fra NAV

Den økende arbeidsledigheten vi har sett i dalanekommunene, bekymrer oss alle. Selv om det har vært en liten nedgang i antall ledige i distriktet vårt den siste tiden, er det stor usikkerhet i hva fremtiden vil bringe.

Ut fra NAV sine tall fra Eigersund kommune, ser vi at tallet på ledige har gått opp de siste årene. Vi kan lese i Dalane Tidende at 20 nye har blitt permittert ved Aker Solution der det i dag jobber rundt 600 ansatte. Vi leser også at flere prosjekter de arbeider med for tiden, er inne i en sluttfase. Spørsmålet blir hva som skjer videre ved hjørnesteinsbedriften på Eigerøy når disse prosjektene er ferdigstilte.

Skjermbilde 2016-03-21 07.10.26
Tall fra NAV

Eigersund kommune ligger på 4.plass når det gjelder hvilke kommuner i Rogaland fylke som har høyest antall ledige i følge NAV sine tall for februar måned. Kommunen blir bare slått av Sandnes, Haugesund og Lund. Med en arbeidsledighet på 5,4%, ligger Eigersund kommune 2,1% over ledigheten Norge sett under ett og 0,5% over tallene for fylket vårt.

Skjermbilde 2016-03-21 07.18.40
Tall fra NAV

I februar måned var det 432 helt ledige i Eigersund kommune. På 3 år har det blitt 330 flere ledige i kommunen, det siste året har antallet økt med 238.

Det siste året er det spesielt blant 40-åringene ledigheten har økt mest med over 200%, men alle aldersgrupper har fått merke nedgangstider i kommunen vår.

Eigersund kommune er, etter vår mening, på flere måter en sårbar kommune. Mye av det som skjer i næringslivet, avhenger av hvordan det går ved Aker Solution. Når det går trått for bedriften på Eigerøy, merkes det godt i store deler av det resterende næringslivet i kommunen. Dette gjelder både bedrifter, butikker og innen andre servicenæringer som f.eks. hotell- og restaurantvirksomhet

Videre tror vi nærheten til Jæren og nordover med det næringslivet som finnes der, kan være en utfordring for mange bedrifter i Eigersund kommune. Konkurransen på mange områder er hard. Med kort avstand fra f.eks. Stavanger til Egersund forsvinner endel oppdrag og jobber til større firmaer som utkonkurrere de mindre som vi har endel av i Eigersund.

Sist, men ikke minst, reiser mange av oss ut av kommunen når vi skal gjøre større innkjøp eller ved kjøp av tjenester. Det er jo ikke alt en finner i Eigersund og prisene kan variere endel som fører til at folk trekker nordover. Og det er for så vidt forståelig at folk flest vil ha så mye ut av pengene sine som de kan få. Men det fører også til at butikker og bedrifter går glipp av inntekter som igjen opprettholder eller skaper arbeidsplasser.

Egersundbloggen skrev tidligere et par innlegg på siden vår om hva vi mener at vi som bor i Egersund og denne flotte kommunen vår kan gjøre for å være med å hjelpe næringslivet gjennom disse usikre tidene. For ikke å gjenta oss selv, kan de som ønsker det lese «Det er i motbakke det går oppover» og «Hvordan få liv på Torget og i sentrum?»

Vi håper bare, som også sagt i de overnevnte blogginnleggene, at alle bruker vårt lokale næringsliv som er både dyktig og allsidig. Det meste kan ordnes i okka kommune.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s