I dag kan lærerne i Eigersund være ekstra stolte

«Hvis det ennå er noen som undrer seg over, hvorfor denne krig blir kjempet – la ham se til Norge! Hvis det ennå er noen som har illusjoner om at denne krig kunne være unngått – la ham se til Norge! Og hvis det er noen som tviler på demokratiets vilje til å vinne, så sier jeg ennå en gang – la ham se til Norge!»

Dette var ordene til Franklin D. Roosevelt høsten 1942 om Norges kamp mot den tyske okkupasjonsmakten. Da var også lærernes uvilje og kamp mot å utdanne datidens unge i den nye nasjonale ideologien i tankene hans.

12.000 av Norges 14.000 lærer nektet å godta lovene som Quisling innførte om nasjonal ungdomstjeneste for alle barn og lov om Norges lærersamband. Målet til Quisling var at barn og ungdom skulle læres opp i ideologien nazistene sto for. Dette ville ikke lærerne gå med på.

Det resulterte i at lønningene til lærerne stoppet i mars 1942 og «brenselsferie» ble innført. Fra 20.mars 1942, for nøyaktig 76 år siden, begynte massearrestasjoner av lærere som nektet å bøye av for nazistenes krav. 1.100 lærere ble arrestert i løpet av de siste dagene i måneden.

Til tross for tider i konsentrasjonleirer rundt om i Norge, fortsatte lærerne sin kamp mot nazismen, og i november 1942 ble de siste lærerne sluppet fri. Den tyske okkupasjonsmakten klarte aldri å få lærerne til å undervise våre barn i deres forskrudde ideologi.

Vi er stolte av lærerne i Eigersund, både pga deres historie og ikke minst pga den flotte jobben de gjør i dag.

Alle kan vel være enige om at de har Norges viktigste jobb der de, i samarbeid med foreldre, skal være med å lære opp og forme våre kjære barn til å bli gode, snille og arbeidsomme mennesker.

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s