Dette er bare begynnelsen

Skjermbilde 2016-03-12 07.09.12
Denne eneboligen i Årstaddalen på vike plass for biler og asfalt

Eigersund kommune vedtok for en tid tilbake innføring av avgiftsparkering i Egersund. Påskuddet for å innføre denne avgiften var «å få orden på en uholdbar parkeringssituasjon i Egersund».

Denne såkalte uholdbare parkeringssituasjonen har vi, i samarbeid med «Smånytt fra Egersund», dokumentert gjennom hele vinteren langt fra er uholdbar. Det har ikke gått en eneste dag disse månedene vi har måttet forlate sentrum uten å finne parkeringsplass midt i byen og på Gruset. Bilder har blitt tatt og undersøkelser har blitt gjort på ulike tider på ulike dager for å vise at parkeringssituasjonen er god i okka by. Men kommunestyret har talt, og avgiftsparkering blir innført. Dette må vi bare forholde oss til enten vi liker det eller ikke.

Skjermbilde 2016-03-12 07.06.57
Her kommer avgiftspliktige parkeringsplasser

Nå ser vi private aktører også kommer på banen. Shelby Eiendom AS fikk i planteknisk utvalg tillatelse til å lage over 50 parkeringsplasser på eiendommen sin i Årstaddalen. Disse kan alle benytte – mot parkeringsavgift. En av Egersunds flotteste eneboliger må vike plass for asfalt og biler.

Vi liker ikke utviklingen vi aner en begynnelse på her. Private aktører som ser sitt snitt til å utvikle parkeringsplasser nå når kommunen innfører avgiftsparkering i Egersund, er etter vår mening et urovekkende tegn.

Vi kritiserer ikke Shelby Eiendom AS og andre bedrifter som ønsker å tjene penger. Det er jo det bedrifter må gjøre. Det er kommunen og kommunestyret som nok ikke har sett konsekvensene som kommer av at de innførte avgiftsparkering i Egersund.

For hvem blir så neste aktør på banen med ønske om å lage parkeringsplasser, hvilke bygninger eller grøntarealer vil da måtte vike for asfalt og biler? Når nå Shelby Eiendom AS har fått tilatelse til å lage parkeringsplasser og riving av bolighus til dette formålet, blir det vanskelig å nekte andre som søker om det samme. Vi er redd vi bare har sett begynnelsen på noe som kunne vært unngått ved at Egersund fortsatt hadde vært «byen med gratis parkering» som både innbyggerne og tilreisende har likt så godt. Men det er nå bare vår mening.

 

 

3 kommentarer Legg til din

 1. Jan Terje sier:

  Egersund by er en by på vei nedover.

  Liker

 2. Erik Shelby sier:

  Behovet for parkeringsplasser i sentrum skal jeg ikke mene noe om, men jeg kan gjerne oppklare litt om denne tomten: Eiendommen har vært regulert til næring i svært mange år. På et eller annet tidspunkt er planen å utvikle tomten i sin helhet, og da vil både bolighusene og det gamle sementblandeverket fjernes. At huset i Sokndalsveien 20 nå skal rives, er følgelig i tråd med en reguleringsplan som er flere tiår gammel, og ikke noe som burde komme overraskende på redaksjonen i en avis.

  Formålet i reguleringsplanen omfatter imidlertid ikke parkering. Shelby Eiendom AS fikk allerede i 2012 tillatelse til å dispensere fra reguleringsplanen for å bygge parkeringsplasser på eiendommen, dengang uten å rive bolighuset. Disse var ment til bruk for blant andre Næringssjefen, Opplæringskontoret og andre som leide i Blandeverket. Da Næringssjefens kontor ble nedlagt, var parkeringsbehovet mindre og vi lot være å bruke tillatelsen, som dermed gikk ut.

  Da vi inngikk leieavtale for et legesenter i Blandeverket, ble det igjen nødvendig å finne flere parkeringsplasser og ny søknad om dispensasjon ble sendt inn. Ettersom det i mellomtiden hadde blitt klart at det ville innføres betalparkering i Egersund, søkte vi i tillegg om riving av huset for å få flere plasser som kan tilbys offentligheten. Det er denne søknaden kommunestyret godkjente tidligere i måneden.Dispensasjonen fra reguleringsplanen er gitt for ti år. Hva som deretter skjer vet vi ikke, men som nevnt er planen å utvikle tomten i tråd med eksisterende reguleringsplan.

  Oppsummert: Det har vært klart siden 2012 at tomten ville bli midlertidig brukt til parkering. Huset på eiendommen har stått på lånt tid i mange år, og ville uansett blitt revet når eiendommen i fremtiden skal bygges ut.

  Forøvrig er jeg enig i at det er et pent hus. Reisverket er av tømmer, så det kan sannsynligvis flyttes. Dersom noen er interesserte i huset, må de gjerne ta kontakt. Er det praktisk og økonomisk mulig å plassere huset et annet sted, skal vi bidra til det.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s