Kommunevalget blir et sjebnevalg

Enorme områder av Norges vakre naturlandskap står i fare for å bli forandret for alltid. Naturmangfold, friluftsliv, kulturlandskap, beboelse og turisme kan bli skadelidende eller ødelagt.

Dette har allerede skjedd i store deler av landet vårt, også her i Dalane. Nå vil politikere og andre ha mer av dette, så raskt som mulig. Det er ikke til å fatte og begripe hvorfor noen kan ønske en slik skjebne for naturen, innbyggere og kommende generasjoner i Norge.

Vi blir fortalt at Norge kommer til å mangle strøm i fremtiden. Regjeringen har oppfordret kommunene til å bygge ut vindkraft som aldri før. «Mer av alt – raskere» er det nye mottoet innen utbygging av kraft. Store statlige og kommersielle aktører presser på, EU vil ha mer strøm fra Norge, vindkraftlobbyistene jobber for fullt og politikere lar seg dessverre påvirke.

Det snakkes overraskende lite om at store oppgraderinger av vannkraftverk, energiøkonomisering og reduksjon av strømeksporten kan gi oss mer enn nok kraft også i fremtiden. Det er ustabil vindkraft som er den nye «frelseren» på energifronten i det såkalte «grønne» skiftet.

Men kampen mot nedbyggingen av naturen er langt fra tapt. Heldigvis er det mye vi kan gjøre fra nå og frem til september, da er det nemlig kommunevalg.

Kommunestyrene har siste ordet (vetorett) i saker hvor det skal avgjøres om det skal bygges vindkraftanlegg i kommunen eller ikke. Dermed blir kommunevalget til høsten et skjebnevalg, et være eller ikke være for uerstattelig natur i store deler av Norge.

Etter at Ap/Sp-Regjeringen igjen åpnet for mer vindkraftutbygging i landet vårt, har motstanden i de områdene som er eller kan bli berørt, økt kraftig den siste tiden. En meningsmåling i Rogaland utført for Aftenbladet i september 2022, viser at det er et klart flertall i vårt fylke som er negative til utbygging av vindkraft på land; 50 prosent er MOT vindkraft, mens 33 prosent er FOR. (Les mer om meningsmålingen ved å trykke her ). Det er med andre ord 17 prosent som er usikre på hva de mener rundt spørsmålet om vindkraftutbygging. Det er her hovedinnsatsen må ligge, å få de som er usikre over på «vår» side.

Nå er det svært viktig å arbeide aktivt for at denne motstanden fortsetter å øke frem til kommunevalget i september. Dette gjør vi ved å være saklige og komme med gode argumenter mot videre utbygging av vindkraft, presentere filmer og bilder fra områder som allerede har blitt utbygget, være synlig i sosiale medier og ikke minst komme med gode argumentet og svar på hvordan vi skal få tilgang på nok strøm uten å bygge mer vindkraft.

Så må vi stille politikerne i de ulike partiene svært direkte spørsmål om hva deres syn på vindkraft er. Dette må vi forvente at de svarer på i god tid før valget. Hva de har sagt og gjort i forhold til vindkraftutbygging i inneværende valgperiode, må også frem i lyset.

På den måten kan vi stemme på de partiene som er MOT mer raseringen av naturen og få disse valgt inn i kommunestyrene. Da har vi store muligheter for å lykkes i å redde naturen fra mer nedbygging og rasering.

Jeg kommer til å presentere de ulike partienes syn på fremtidig vindkraftutbygging her i Eigersund kommune frem mot valget på Facebooksiden Smånytt fra Egersund. Dette skal jeg gjøre ved å stille konkrete og presise spørsmål hvor svarene til politikerne ikke er til å misforstås. Oppfordringen går til andre om å gjøre det samme i deres kommune rundt om i hele landet.

Og til slutt:

Mange har lest i media om Ordføreren i Birkenes (Sp) som tidligere var MOT vindkraftutbygging i kommunen, nå har snudd og er FOR utbygging av vindkraft. «Hensynet til mine tre barn, som skal leve videre i denne verden, betyr at jeg må ofre noe for klima og miljø», var hennes forklaring på hvorfor hun hadde snudd i denne saken og ønsker vindkraftverk velkommen i kommunen hennes. Uttalelsen kom for øvrig etter at hun ble medlem av Energikommisjonen (nedsatt av Regjeringen) som vil ha «Mer av alt – raskere» når det gjelder kraftutbygging i landet.

En av forklaringene på hvorfor jeg er MOT vindkraftutbygging er som følger: «Hensynet til mine to barnebarn og hele den oppvoksende slekten her i Norge, som skal leve videre i denne verden, betyr at jeg ikke vil ofre noe av naturen, naturmangfoldet og det biologiske mangfoldet som, ifølge FN, er den aller største trusselen for alt liv her på jorden».

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s