Nytt kulturhus i Egersund ser dagens lys

49287
Visualisering: HELEN & HARD. Tegning av Flekkefjord kultursenter

Byens storstue har i mange år vært Byteltet i sentrum. Teltet har blitt endel av oss eigersundere der mange har hatt mange fine stunder. Problemet er at dette ikke kan brukes hele året, og nå mener jeg det er på tide å tenke på et nytt kulturhus i Egersund i tillegg til Byteltet vårt. Dette er selvsagt ingen ny tanke, mange har snakket om å bygge et nytt kulturhus opp gjennom tidene. Men snakk fører ikke alltid til handling.

Etter min mening vil et nytt kulturhus vil gi byen og kommunen et enormt løft. Kino, kulturskole, bibliotek, ungdomsklubb, kafe osv. Alt under et tak, et samlingspunkt for hele Egersund og Dalane sin befolkning. Det vil også bli et utstillingsvindu for kommunen, og indre havn vil få et ansiktsløft som byen kan være stolt av. Dessuten vil vi ha en storstue som kan brukes hele året i motsetning til byteltet.

Et nytt kulturhus vil selvsagt også bli et enormt økonomisk løft for kommunen. Det koster å bygge et praktbygg slik som et nytt kulturhus bør være, og mange vil nok mene at pengene heller må brukes på andre formål. Og det er jo forståelig med alle gode tjenester kommune skal tilby sine innbyggere, og det er lett å sette en så stor investering opp mot andre tjenester i kommunen.

Men jeg tror at det å samle de fleste kulturtilbudene i kommunen i ett bygg, kan gi en årlig meget stor besparelse for kommunen. Gjennom profilering av kulturhuset på en aktiv og innbydende måte, kan leieinntekter ved utleie til konferanser, konserter o.l. også tilføre kommunen gode inntekter.

Arrangementer og møter som i dag må legges til Egersund Arena pga kapasitet, kan legges til kulturhuset – penger spart.

Bygningene der kulturskolen ligger i dag når denne flytter inn i det nye kulturhuset, kan omdisponeres / selges, leieutgifter til biblioteket på Amfi samt Pingvinen forsvinner, dagens kulturhus med kino kan selges osv.

Her kan mange steiner snus for å se hvor vi kan kutte utgifter ved å overføre tilbud og tjeneste til et nytt kulturhus. Selve byggingen av kulturhuset vil i byggeperioden dessuten gi arbeid til mange lokale bedrifter i forholdsvis lang tid. Dette fører igjen til økte skatteinntekter for kommunen.

I Flekkefjord har næringslivet i byen deltatt i finansiering og byggingen av kultursenteret. Dette må også være mulig å få til i Egersund. Vi har flere bedrifter som bør ha interesse for å profilere seg gjennom delfinansiering av kulturhuset.

Et by på størrelse med Egersund bør, etter min mening, ha et kulturhus som vi kan være stolte av, og som kan gi kommunenes innbyggere et enda bedre kulturtilbud enn vi har i dag. En kommune vi kan sammenligne oss med i størrelse, er Flekkefjord. Der har de fått det til. De har bygget et fantastisk kultursenter midt i sentrum, et bygg Flekkefjord kan være stolte av (trykk HER for å se og lese om Flekkefjord)

De fleste byer og tettsteder har bygget seg kulturhus de senere år, og Egersund er snart den eneste byen på Sør-vestlandet som må klare seg uten et skikkelig kulturhus.

Egersundere er glad i Byteltet sitt og synes det er flott at byen har et sted for flotte opplevelser. Og det er jo riktig. Men Byteltet begynner dessverre å bli slitt, og det diskuteres om det i det hele tatt skal settes opp igjen til våren. Egersund mister da alle muligheter til store arrangementer i sentrum. Men i tillegg til Byteltet, kan et kulturhus vil gi oss mange nye muligheter som vi, frem til dette står klart i okka by, bare kan misunne andre kommuner.

Jeg synes forøvrig Gruset kunne vært et flott sted å plassere kulturhuset. Å bygge et kulturhus tar lang tid. Men dersom planleggingen kommer i gang, burde det være mulig at det står klart om 5 – 6 år. Så gjenstår det å se om et nytt kulturhus ser dagens lys i Egersund en gang i overskuelig fremtid 🙂

Arild S. Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s